Selecteer een pagina

slider jongeren1000x164

PSYCHOSOCIALE THERAPIE

Zit je kind niet zo lekker in je vel? Heeft je kind problemen en is het moeilijk om te praten? Of heeft je kind een vol hoofd? Misschien kan psychosociale therapie jullie dan verder helpen!

Tijdens therapie is jullie vraag het uitgangspunt. Je kind of jongere heeft zelf zorgen, vragen of ervaart last en wil worden geholpen om dit te veranderen. Als ouder maak je je hier zorgen over en heb je het gevoel dat je kind een extra steuntje in de rug kan gebruiken om (samen) weer positief verder te kunnen.

Bij de start van de therapie zoeken we samen naar een manier die je kind prettig vindt en waarmee je kind kan laten zien hoe ‘t zich voelt. Er over praten is soms gewoon moeilijk, daarom gaan we samen dingen doen of oefenen. Bijvoorbeeld samen iets maken, bewegen, een spel of activiteit doen of een verhaal maken. Er is eigenlijk van alles mogelijk dus we vinden altijd iets wat bij jouw kind en jullie vraag past. Misschien vind jouw kind het juist wel prettig om te praten dan kan dit natuurlijk altijd. Tijdens het praten is het dan toch vaak fijn om ondertussen bezig te zijn in plaats van elkaar aan te kijken. Al doende ontdekt jouw kind samen met de therapeut wat het zelf belangrijk vindt en wat kan helpen.

Na de kennismaking geeft de therapeut, in samenspraak met alle betrokkenen, de therapie dan verder vorm, en sluit hiermee aan op de leeftijd en behoeften van jouw kind. De therapeut kan daarbij gebruik maken van een combinatie van verschillende therapievormen en methodieken. Te denken valt aan:

Non-verbale therapie:
Niet praten maar doen! Spelen, creatieve werkvormen en/of bewegen helpen je kind om te ontspannen, gedachten, gevoelens en wensen te uiten, ervaringen te verwerken en te experimenteren met allerlei vormen van nieuw gedrag.

Cognitieve gedragstherapie :
Je kind leert spelenderwijs meer controle te krijgen over zijn gevoelens, gedachten en/of gedrag.

Oplossingsgerichte therapie:
Door gerichte oefeningen en het opdoen van succeservaringen ontwikkelt je kind verschillende vaardigheden om dagelijkse problemen het hoofd te bieden.

Psycho-educatie:
Aan de hand van voorlichtingsmateriaal en inzicht gevende (werk)boeken krijgt je kind meer inzicht en grip op zijn situatie.

Traumabehandeling
Middels diverse technieken, zoals tekenen, schrijven en/of therapeutisch spelen wordt je kind ondersteund in zijn rouwverwerking of verwerking van een andere ingrijpende gebeurtenis. Aanvullend kan EMDR worden ingezet.

Neem gerust contact met ons op of maak een afspraak voor ons gratis spreekuur.