Hoe herken, erken en accepteer je Hooggevoelig zijn?

Elaine Aron, Amerikaans psychologe, introduceerde in 1996 het fenomeen highly sensitive person, in het Nederlands afgekort tot hsp’er. Zij maakt de vergelijking met een sorteermachine:

‘Een hooggevoelige sorteert prikkels in tien varianten, terwijl een minder gevoelig persoon zo’n vijf of misschien slechts twee varianten waarneemt.’ 

Hooggevoelige kinderen zijn dikwijls creatief, hebben oog voor de details in hun omgeving, zijn wijs, communicatief sterk, heel behulpzaam, hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel en zijn intuïtief.

Zijn ze uit balans, dan ervaart de omgeving ze als perfectionistisch, niet geconcentreerd, angstig, boos en overprikkeld.

Maar welke vorm van hulp past hier nu bij?

Dat kan een individueel traject zijn maar ook onze groepstraining: High Five voor Hooggevoeligheid!

INDIVIDUEEL TRAJECT:

Tijdens een intake wordt het beste duidelijk wat bij je kind past. Dat kan zijn beeldende-, drama-, muziek-, dans- of psychomotorische therapie.
In al deze therapieën kan aandacht besteedt worden aan prikkelgevoeligheid, hoe om te gaan met het ‘vollopen van je emmertje’ en weer tot rust komen.
Soms bieden we nog een apart traject door een HSP therapeut die je leert je lichaam te gronden en je energieruimte (aura) af te grenzen voor prikkels.
In de individuele- en in de groepstherapie wordt aandacht besteed aan:
  • Lichamelijk: lichaamsbesef, bewust zijn van zintuigen;
  • Emoties: Gevoelens van jezelf en van een ander;
  • Mentaal: (creatief) denken en informatieverwerking;
  • Spiritueel: Eigen-Wijsheid, identiteitsontwikkeling vanuit het zielsniveau.

High Five voor hooggevoeligheid!

Het doel van deze therapiegroep is dat kinderen met HSP kenmerken meer leren over zichzelf en handvatten krijgen om met hun gevoeligheid om te gaan. We doen het in een groep zodat ze merken dat zij niet de enige zijn die deze kenmerken hebben. Daarbij hopen we ook dat kinderen meer aandacht krijgen voor de mooie kanten van het gevoelig zijn; daar geven we dus een high five voor!

Er wordt samen gesproken over hooggevoeligheid, er worden ervaringen en tips uitgewisseld, met beeldende opdrachten gewerkt en met energie gewerkt.

High Five bestaat uit 1 ouderavond (online) voorafgaand aan vier bijeenkomsten voor de kinderen.

 

Thema’s die aan de orde komen zijn:
  • Je zintuigen; hoe gevoelig ben jij? Overprikkeld zijn;
  • Het aanvoelen van anderen;
  • Gronden (je lichaam ankeren aan de aarde);
  • Je eigen energieruimte (aura) beschermen;
  • Gericht zijn op harmonie, liefde voor de aarde, rechtvaardigheidsgevoel;
  • Sterke wil/emotieregulatie.
Aanmelden HSP